İHRACAT ARTIK NİTSO’DA DAHA KOLAY VE HIZLI

DSC 0402

İhracat Belgeleri Onayı Artık Elektronik Ortamda Yapılacak. Bu Uygulama ile İhracat Yapmak Şimdi Daha Kolay Hale Gelecek

İihracat işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda çok önemli bir adım atıldı. Dolaşım ve Menşe Belgeleri'nin elektronik ortama aktarılma çalışmaları tamamlandı. 02.07.2018 tarihi itibarı ile dolaşım belgeleri artık elektronik ortamda onaylanacak.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası( NİTSO ) Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu “Bu uygulama ihracatçılarımızın zaman kaybına ve ek maliyetlerle karşılaşmasına son verecek. ATR ve Dolaşım belgelerinin (  EUR.1,  ATR Dolaşım Belgesi, EUR-MED Dolaşım Belgeleri, Menşe Şahadetnamesi, FORM A)  elektronik ortamda onaylanması sayesinde, ihracatçılarımız ve gümrük müşavirlerimiz, düzenledikleri belgeyi onaylatmak için artık Odamıza ve gümrüklere gelmek zorunda kalmayacak, onay işlemi için zaman harcamayacak” dedi.

Gümrük Onayı da Elektronik Ortamda Yapılacak

Açıklamasının devamında İhracatçıların ve gümrük müşavirlerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sağlanan internet arayüzü üzerinden ATR ve Dolaşım belgelerindeki bilgi ve belgelerin girişini yapacağını kaydeden Katırcıoğlu, Odamız online olarak iletilmiş ATR belgesi ve Dolaşım belgelerini gümrük beyannamesi arasındaki ilişkiyi kontrol edecek. Evraklar uygunsa elektronik olarak belgeye onay verecek. Oda onayının ardından belge, yine elektronik ortamda gümrük onayına sunulacak. Gümrük onayı da alan belge basıma hazır olacak. Oda ve gümrük onayını numara ve işaretlerini de kapsayan belge içeriği ihracatçı ya da müşavirinin dilediği yerden fiziki belge üzerine yazdırılabilecek” dedi.
Katırcıoğlu, Bu konuda önemli olan ihracat yapmak isteyen üyelerimizin öncelikli olarak E-İmza sahibi olmaları gerekmektedir ve bu E-İmza ile www.medos.tobb.org.tr adresine kayıt olmaları zorunludur. dedi